Iryas Playground live Göteborg

 
Det var som att stå framför en plint. Du drar in det djupa andetaget för sedan backa, ta sats och göra en volt i luften. Som att till att faktiskt göra det och den där lyckan som kommer efteråt. Det där adrenalinet att JAG FAKTISKT GJORDE DET som kittlas inuti. Ugnefär så var introt till konserten med Iryas Playground.
 
 
 
Ett trumintro som var som hjärtslag. En mängd olika syntar, slaginstrument och gitarrer. Bandet låter nytt, fräscht, det låter som ett gränsland mellan hopp och förtvilan. På scen synkar musikerna samtidigt som de sitter i varsin bubbla och visar på allt de där livet ger och som de vill förmedla fram. Allt som sker här ikväll på denna lekplats, denna brottsplats och scenplats. Jag minns Iryas Playground sedan år tillbaka. Hur de varit att se dom över fem gånger vid det här laget. Och nu, 2013, har de överträffat sig själva.
 
Jag och Irya Gmeyner
 
 
Det blev spontant att köpa biljetten till Göteborg. Två dagar senare ser jag affischen på stan och köper mig en biljett till Stadsteaterns foajébar och det är ett litet ställe, med inte mycket folk, men en fantastisk stämning. Tunga kristallkronor, röd heltäckningsmatta i vinrött och takterass. Nedanför ser jag ett par raggare stå med sina vackra bilar. De skålar på bred göteborgska och öl  glasen är lite varstans omkring dom. Inne på foajébaren är det desto lugnare. Var sak har sin plats och Pange från Iryas Playground börjar rigga på scenen. Det spelas musik i bakgrunden och han säger till publiken "Bara för nu kan vi vell säga att det här är den bästa låten?" Det blir fniss i lokalen och ett lågt Aaa och nickande möter honom. Lite mer folk kommer in på plats. De kliver upp fler musiker som kopplar in sina instrument.
 
 
Till slut kommer Irya. Hon börjar direkt sjunga. Klassisker, som senaste singeln och nya hits. Det blev inte mycket mellansnack. Låt efter låt avlöser varandra. Publiken håller ettrigt in applåderna de vill ge till två och upp emot fyra låtar är avklarade. Då blir publiken euforisk och häller ur sig alla applåder de hållit inne på. Det är en fin kväll vid midnatt i Göteborg. Bandet öser ur sig melodier, höga tonarter och stillsamma noter som påminner om höstregn. En del gamla låtar har fått ny kostym och låter fantastiskt bra. De har fortfarande hållit kvar på att förmedla de känslor en del låter bara kan förmedla. Genom att inte skala bort eller lägga till för mycket nytt. Det dom har gjort är fantastiskt. Det känns nyskapande och en konsert man ska ge mer än en chans. För de här är storslaget och du bör inte missa se Iryas Playground live. För inget! varken skivan eller höra det från Spotify överträffar som att få höra det live.Få känna det där adrenalinet JAG GJORDE DET överträffar allt denna vår. 
 

Mazily - let´s get lost!

 
 
Dejtningsidor har blivit nya krogen och man tröttnar lätt på att skapa en konto där man ändå bara möter människor oftast utan respekt. Men så är inte Mazily, det är en dejtningssajt som är som storstaden, lätt att gå vilse i, men också till för att hitta någon att hålla i handen.
 
Mazily är ett ställe där du kan träffa inspirerande folk och samtidigt få lite koll på vad som händer i din stad. Det som skiljer Mazily från andra dejtningssajter är att du från början har ett Facebookonto så du kan skapa en sida på Mazily. Sajterna är inte sammankopplade utan mer som en säkerhetsventil på att rätt personer ska vara på Mazily.  Mazily fångar upp från din facebook, efter ditt godkännande, vilka intressen du har och vad du kulturellt gör som mest. På så vis sammankopplas dina event med andra personer och kanske en dejt uppstår? Sajten är gratis och betalar du för Mazily Pop så får du några extra bonusar! då kan nosa runt ännu mer och specifikt vara på plats före alla andra. 

 


På sajten hittar du också en bra sökfunktion som är relevant till det du vill finna. Som andra medlemmar med gemensamma interessen. Du väljer själv om du följa intressanta profiler. På så vis lär du känna dom bättre genom deras aktiviteter och statusuppdateringar. Kom ihåg att roligast är om du själv är aktiv i din logg, att du har tydlig profilbild och skriver om dig själv. Sajten godkänner profilbilder och smeknamn, men vill du vinna & finna i längden, visa vem du är och gå loss!

Sajten är nischad till tre storstäder Sthlm. Gbg och Malmö. Tur är det, tycker jag, som då vill begränsa mig något för se konkret vad jag har framför mig. Men absolut kan du finna människor från hela landet. Städer du har hört talas om och små orter du aldrig på kartan kan placera. Och här finns dom, människorna som sitter ute i parkerna och spelar sällskapsspel, prioriterar kaféhäng och diskutera kulturella sammanhang. På Mazily kommer folk både för att finna nya vänner och mer än så.

 
Klicka på bilden för läsa mer om hur Mazily funkar.
 

Ett litet krypin där du matchtaggas ihop med folk. Är jag taggad som mysig och du är taggad som mysig, vips är vi en match, ska vi gå vidare? Enkelheten talar sitt tydliga språk. En plats att hålla levande dialoger på eller ett snabbt utbyte av telefonummer.
 
På sajten är det inga konstigheter att läsa uppdateringar om kultrur såsom musik, politik eller livets stora frågor, som oftast kommer in på småtimmarna. På Mazily har jag hängt i ett år nu. Det är verkligen inte nya krogen och slem. Det är mer som en liten värld att kliva in i innan verkligheten kommer ikapp en. Det är en skön atmosfär, enkelt formspråk på hemsidan och snabb support vid lilla minsta misstanke om att komma bort sig eller möta fel personer. Så finns supporten där och putsar upp och gör i ordning, eftersom var sak har sin plats. Och kom ihåg att Mazily är som livet i sig, lätt att gå vilse i, tills man finner stigen folk tidigare trampat upp för en. 
 

Record Store Day

Givetvis var jag på plats även i år =) Record Store Day handlar om hur Sveriges skivbutiker går samman och deltar i den årliga internationella RSD (Record Store Day) , som så alltid arrangerats tredje lördagen i april sedan 2008. Hela syftet är att sätta fokus på den unika bredd och det djup, i både kunskap sortiment, som finns hos alla entusiastiska skivhandlare runt om i landet. Det här är även en given dag att fira kärleken till musiken. Det är kul och uppleva livespelningar, skivsigneringar och se hur hela skivbutiken lever upp bland allt folk som söker efter produkter och dess specialpriser.
 
                                                                                            
 
Jag passa på, likt vanligt, hänga vid Bengans Skivbutik på Drottninggatan inne i centrala Stockholm och se fantastiska band som DANIEL GILBERT , MATTIAS ALKBERG och TYSTA MARI. Det var första gången jag var på RSD i Stockholm. Och det kändes fint att många Göteborgsmusiker kommit till stan för delta. Trodde de prioritera Göteborgs Bengan, urmodern till att skivbutiken en gång i tiden startat. Men icke då! Härligt.
 
                                                                                       
 
Varmast om hjärtat ligger Daniel Gilbert. Det var 2009 han kom med sin soloplatta, New African Sports, Soul Café Club No #1 Det var även året jag såg honom live på Debaser stora scen på Medborgarplatsen i Sthlm. Och han gjorde avtryck hos mig även om han just där och då inte hade någon större publik. Gilbert har en gång i tiden startat Broder Daniel och efter det har han varit Håkan Hellströms vapendragare i vårt och torrt. Han har inspirerat många och även mig. Nu är han skivaktuell med Nowadays Daniel Can't Even Sing och bjöd på några akustiska låtar i butiken. Det var inte mycket publik men de som var där var verkligen där för hans skull. Han berätta att han var nervös och att sömnbristen var ett faktum. Fast det var nervositeten som tog överhand. Han bjöd på två låtar från senaste albumet och avslutade det hela med en låt från första skivan. "Till det här brukar det vara en hel blåsorkester. Men jag och min enkla gitarr får försöka ändå." sa han på bred göteborska. Efteråt tog han tid för var och vartannat fan. Han var glad att signera både min sko och min skiva. "Ja, jag skriver mitt namn brevid Håkan Hellström, så får jag sitta brevid någon jag tycker mycket om" sedan log han, såg på mig och skratta. Jag bad sedan om en autograf på min skiva "Jaså denna! Det borde varit min senaste skiva. Den är mycket bättre." pennan fäste inte så han fyllde i bokstäverna med en ny penna "Så, nu får du det dubbelt upp och så ser det ut som en skuggning på bokstäverna" Vi skratta. Det är fint att Daniel ger fansen tid. Det är fint att ha honom tillbaka. Det är fint att hans storhet har bara nått en liten skara så vi får högaktningsfullt visa vad vi tycker om killen. Han som pantsätter sina gitarrer för åka på sommarsemester med sin familj och han som berättar öppenhjärtligt vad musik fäster minnen man alltid lyckas komma tillbaka till. Det är därför, Daniel Gilbert, jag fortfarande står troget som ditt fan sedan  sju år tillbaka.
 
                                                                                   
 
 
Tysta Mari är ett namn som cirkulerat runt i min närvaro. Jag vet inte hur länge eller vart det uppstod. Men tydligen är det så att man får inte missa Tysta Mari så jag beslöt mig att även lyssna in dom.  Det kändes som ett legendariskt punkband fast de startades upp bara för åtta år sedan. Det påpeka att bandet är uppkallat efter Tysta Marigången och bjöd på ett adrenalin påslag som fick folk att jubla. Det blev trångt framför denna lilla scenen och grabbarna leverera så det stod det härliga till. De sjöng nya som gamla låtar och berätta att releasefesten är nu på fredag. De återkom i mellansnacket hur viktigt det var att inte missa det. En band medlem saknades men det gjorde inget. Det blev bra ändå. Efteråt visa de inge större intresse mer än för deras familjer och vänner som var där. Jag trängde mig upp på scen och fråga efter autografer. Sångaren var förvånad att jag skulle ha det och jag fråga honom var de andra tog vägen. Han peka var var och en stod i lokalen. Jag gick dit och alla var förvånade att de skulle signerna. De kändes mest som de framfört, gjort sitt och skulle dra vidare för att väl på fredag ha sin releasefest och då ge järnet! De gjorde mig någon besviken. RSD handlar ju om att få uppleva artisterna och möta de vid ett signerings tillfälle. Men live gjorde de bra ifrån sig och jag är glad över de dom bjöd på uppe på scen. De kan verkligen leverera.  Så missa inte vad de, fram till idag,  har släppt såsom EP:n Monument, albumet Tjugo minuter över tre och albumet Sverige Casino. Och deras purfärska skiva Riddarna Karl Buhre.
                                                                                      
 
För allt i världen vill jag inte missa hylla namnet Mattias Alkberg.Killen som främst är poet i mina ögon. Han är mest känd från indiebandet The Bear Quartet. Där han sjunger och spelar gitarr. Under namnet Mattias Alkberg BD sjunger han på svenska sedan 2004.Och har sedan 2009 kommit ut och debuterat med soloskivan Nerverna.
Idag stod  han på Bengans lilla scen och bjöd på en rad olika låtar. Han berättar små anekdoter till var och en och ville poängtera "Nästa  gång du ser ett låtnamn så tänk något extra varför den heter just så" Och gick in på hur låtarna likväl kunde hetat något annat men en helt annat innebörd. Och gav oss inbitna fans en helt ny dimension på gamla låtar.
 
                                                                                    
 
Efter hängt på Bengans i City ett tag tog jag promenadstråket via Slussen och ned mot Medborgarplatsen. Där Bengans Söder ligger i gatuhörnet av Bondegaten och Östgötagatan. En rätt ung butik i sig men redan ett rykte som  berättar vilka stora namn som hunnit dit. Det var trångt i denna lilla butiken och folk var som hökar över de billiga skivorna som fanns. Lika trångt var det hos Pet Sounds men också en härlig dag där alla visa att RSD är här för att stanna!