sluta blunda

                   
Genom att stödja WSPA kan du
blandannat hjälpa orangutangerna till ett bättre liv.


svt.se/.../1/c6/93/71/57/ORANGUTANGBILD380_0.jpg


Ikväll såg jag dokumentären om  människorapor, dvs Orangutangerna.
Det är sjukt vad lite människor bryr sig om djuren, jag mår illa av verkligheten och jag är glad över att jag kan vara deras röst utåt genom att få folk att gå med i WSPA. Orangutangerna  tvingas nu leva i bur för det inte har någon regnskog att kunna leva i. Regnskogen har försvunnit av männskor som huggit ned träden och gjort marken till risfält eller odlar palmer för att kunna ta del av palmolja, ett medel som finns med i de flesta shampon. Ett djur är inte född för att sitta i bur utan vill ut i sin naturliga miljö. Där den får utvecklas, umgås med likasinnande och få sig en chans till att hitta sin plats i livet och mat för dagen. En vuxen orangutang är lika klok och förstår lika mycket som ett mänskligt barn på tre år. Den känner, ser och hör lika mycket som oss. Skulle du vilja sitta i bur under svåra omständigheter och den enda bilden du har i ditt huvud är att se hur din mamma har avrättats? Oftast är det så svåra trauman de små barnaporna får stå ut med och de är alltid beroende av sin mamma de första sju åren. Så vem tar hand om barnet då mamman blir  skjuten? Har de tur kommer de till resarvat. Men finns det inga pengar för resarvat blir framtiden för barnet inget. Det blir en plågsam död som kan  ta flera år av depresioner och liknande. Ingen, varken männisoapa el djur, ska behöva lida. En frisk människa skulle aldrig överge ett spädbarn, så varför ser vi till att det händer varenda dag i djungeln? Det är inte långt bort. Skänker man pengar till orginisationer samt ser till att inte vara en konsument av palmolja, så har man gjort en stor insats.

Lone Dröscher Nielsen  har vigt sitt liv åt att rädda de sista orangutangerna. Lone är verksam på Borneo Orangutan Survival center i Nyaru Menteng. Danska Lone Dröscher Nielsen är "mor" för 600 orangutanger på Borneo. Här driver hon världens största rehabiliteringscenter för orangutanger - en av världens mest hotade djurarter. Men kampen är svår och Lone har att kämpa mot ekonomiska svårigheter, hot från lokalbefolkningen och avverkningen av regnskog, som successivt ödelägger orangutangernas naturliga miljö. Hjälp Lone att rädda de sista orangutangerna. Genom att bli medlem av *diverse orgnisationer som jobbar för att djuraten ska behöva dö ut om fem år.

* http://www.wspa.se/
* http://www.orangutanger.se/Jag personligen anser också att man borde aldrig nöja sig, aldrig säga att man är klar, för det finns allt något mer att göra. Om inte för djungel, människoaporna, så för vår framtid. Så snälla! hjälp till.  Gå med i WSPA medetsamma! WSPA.SE eller möt mig på stan så ska jag se till, el någon av mina medarbetare, att din gåva hjälper djuren.