Årskrönika över mitt 2014

 
Det är dags för att summera! Har gjort denna lista den 29 December i fem år nu. 2011 2009 2012 2013 Men hade tydligen missat den 2008 och 2010. Fy och skam. I år hann jag precis klämma ut den exakt samma datum som tidigare, det trodde jag då aldrig, såhär kommer årskrönikan! Här kommer min årskrönika, här kommer min lista på de som varit, på de som är och på det jag vuxit av. Välkomna & TACK 2014!
 
 
 
Chocken! Detta år gav mig insikten att 2004 är tio år sedan. Att jag var 18 år för tio år sedan...
 
När jag ser genom årets alla bilder så ger dig mig bara ett ord: FÖRÄNDRING Allt har lagts om i skräckblandad förtjusning och livet lär mig ännu en gång, flera gånger och detta år har jag verkligen levt mer än dokumenterat. Så en del händelser kanske helt försvinner ut i tomma intet, till andra som jag bär med mig hjärtat. Jag har givit mig själv personutveckling och nya vänskapsband till att knyta tidigare vänskapsband ännu hårdare efter prövningar och äventyr. Jag har lärt mig en massor, och att mitt smeknamn Vimsi troligen är en livslång sjukdom än ett tillfälligt tillstånd. Vilket gjorde mig jublande lycklig, hur då? Föll med mig i min årskrönika så kommer jag fram till det senare. Enjoy!
 
 2013 års nyårsafton var brustet hjärta, två älskade vänner brevid mig och ta hem kvällens pris "Bästa mask 2013" Jag var på Klubb Döds maskerad i en källare i Gamla Stan. En av mina vänner bad mig inte gråta för jag sminkat mig så fint. Då sluta jag gråta. Sedan kom jag upp från källaren och gick mot Slussen. Vinka av mina älskade vänner och mötte upp gamla bekanta och var hemma lagom tre på min hallmatta....I år utgår nyårslunchen hos min Faster vilket känns overkligt. Jag har haft den där nyårslunchen i tjugoåtta år vid varje nyår. I år fick jag uppleva cchampagnefrukost med min kärlek från våras och fira tolvslaget hos hans vän på St:Eriksplan och sett fyrverkerier..Fast nog om det för nu är det äntligen dags att ser hur detta år varit. Detta 2014 och när detta är nedskrivet är det jag som längtar efter en tydligt markerande nystart! 
 

Året som tog slut...


O började med gå på Debaser och se Nicole Sabouné live. Inte förrens i Septemer fick jag chans att möta denna underbara sångerska och berätta hur hennes musik rädda sommaren 2013 och hur mäktigt det varit sett henne live flera gånger mellan jan-sep 2014 och hon rodna. Hon blev stum och när jag bad om få fota oss så vart hon glad. O under året då vi sett varandra av slump så vinkar hon alltid till mig med ett leende, det känns alltid fint i mig. Tack Nicole för din musik! 

 

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag slet loss den falska tryggheten. Såg till att prova mina osynliga vingar jag redan hade på ryggen sedan år tillbaka. Kasta in mig i mina största rädslor för bygga mod av det. Vilket resulterade i ett fantastiskt år. I made it! 

 

2. Höll du några av dina nyårslöften? Jag minns inte om jag hade några förra året!

 

 3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja min tonårsidol Annika som numera spelar i bandet The Mad Men Band fick sig en liten dotter tillsammans med Jonas, sötaste!

 

 4. Dog någon som stod dig nära? Min älskade Alvin somna in i Oktober 2014. Han kom hem till mig som ett svart lite knyte hösten 2010. Tilltuffsad av ett hårt liv innan han mötte min kärlek. Jag tog han under beskydd och hans pappa. Vi gjorde allt ihop, de visa mig en meningsfull vardag och när Alvin valde somna in stanna allt. Jag trodde inte sorgen skulle bli så påtaglig som den blev. Så handlingsförlamad vart jag i nära två månader och har ännu inte helt tagit in att han inte finns längre. Alvin kom hem till mig med en timmerstuga och låg där de första dygnen. Kom bara ut för äta och busa med farsan sin. Men alltid var huset hans trygghet. Och kvällen han valde somna in så gick han i huset och lade sig för evigt sova. Alvin du var hela min värld och nu försöker jag förstå varför så jag kan glädjas åt allt det du lärde mig för orka gå vidare. 

Alvin Evigt älskad Evigt saknad 
 

 5.Vilka länder besökte du? Inget mer än mitt egna och jag såg väldigt mycket av Sverige i år vilken skatt! Jag var i Dalarna och Falun, Rättvik och Borlänge och så var jag i olika städer i Skåne som Hörby, Ystad och Smygehuk. Till att besöka Göteborg två gånger! och det är otroligt vad vackert Sverige kan vara oavsett årstid. 

 

Bryggan i Rättvik och mäktiga regnmoln som hängde över oss men regnet föll aldrig 
 
 Soluppgång i Skåne och Hörby
 

 6. Är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015 ? Förra årets svar vart: Prirotera mig själv. Så den biten tar jag med mig.  Jag låter alltid mina intressen komma i första hand men detta år ska jag se till att också hälsan får styra mig framåt. Att hela livet tro att du är psykiskt sjuk som går ut fysiskt och det visa sig vara tvärtom. Jag har varit sjuk hela livet och jag kommer vara det livet ut. O med den insikten är jag starkare än någonsin  Kan låta märkligt men precis så är det. Och jag kommer sprida vad sköldkörteln som inte fungerar gör med mig och låta andra lära sig att de kanske också är drabbade. O då kommer jag vara där med vägledande ord om hur jag hjälpt mig själv, det ska jag göra 2015. 

 

7. Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas? Jag har svårt för minnas datum. Men månader minns jag så här kommer en översikt över 2014 års starkaste minnen månad för månad.

 

Januari Se Nicole live och sedan Kite. Att låta musiken göra avtryck så fort året börjat. Och se dom gästa varandras konserter under större delen av året är mäktigt! Redan bara en vecka in på detta år börja valåret för mig. Det vart viktigt att börja skriva igen och inte låta tystas ned. 

 
Det blev att gå på F!:s manifestationer på Medborgarplatsen i Stockholm och lyssna på Gudrun som hade bra ord om att ordna en samtyckslag. Siffror hur vi kunde vinna valet väl i September och en stor dos hopp om en välmående framtid.
 
Appråpå F! Genomsyra det hela mitt 2014. Jag gick med dom i Pridetåget, jag var med manifestationen i Vitabergsparken (och på Medis som ni kan läsa om här ovan) Samlingsmöte med konsert i Falun och i sociala medier skrev jag om dom och mötet med Gudrun var det mest insiktsfulla av allt F! jag fick lov att ta del av.

 
 
Under Pride valde jag gå med F! och klädde mig i rosa 
 
Februari Alla brusta hjärtankvällen vart så lyckad. 
Eventet beskrevs såhär "Denna puttinuttiga dag till ära så tänkte vi göra helt tvärtom och uppmärksamma de med brustna hjärtan, för det är väl dem som behöver dansa sig lyckliga? Vi tänkte inte göra er besvikna utan laga det trasiga med super-pop-lim och de enda tårar som kommer spillas är glädjetårar i dansgolvsyran och en och annan öl. Första timmen kör vi låtar i bästa love sucks-anda! Violet Cheri kommer göra sitt första gig i Stockholm. De kommer framföra några låtar akustiskt, de utlovas hjärtskärande toner som träffar er rakt i indiehjärtat! " och med de orden valde jag åka in till Gamla Stan i Stockholm och känna mig komplett som singel under årets första pandafest. 
 
 
 
Mars Få uppleva Pelles Minneskväll för fjärde året i rad och denna kväll på Jazzhuset i Göteborg var obeskrivlig fin. De var en sådan märklig känsla inuti mig. Att han var så närvarande fast han egentligen är någon helt annanstans som jag då inte har någon aning om det är himmeln eller en annan plats. Och mitt i all sorg kom jag i kontakt med fantastiska medarrangörer, musiker och vänner till Pelle, jag var glad att kunna tillägna han en dikt och trösta de som fanns där i lokalen. Bakgrund till denna händelse finner du här Sov gott PellePop! Och så mötte jag musikern Eddie Wheeler  vars musik vart träffsäker. Det fanns en lidelse mellan lättsamma poprefränger och känslan om nytt hopp växte sig starkare än någonsin den där kvällen 15 mars 2014.  
 
 

April  Tre månader in på året. Och sista veckan i mars både fylla år, göra spontana saker, få mod från ingenstans, gå på Världspoesidagen och möta poetkollegor, stå på scen till möta nya poeter och skribenter. Kylan utomhus börja vända mot lite varmare grader. Och det börjar spricka upp både i backarna och inuti mig. All förnekelse att ha känslor för en person blev bara mer bekräftade. Och när den andra personen frågar via chattfönstret om han får uppvakta mig svarar jag honom "Dejt på fredag?" och han fyller i att vi är överens. Vi går på chimos vänkväll och de pirrar i oss båda. Innan sågs vi på världspoesidagen, såg The Mad Men Band Live på Stampen och den 7 april gick vi ut på facebook att nu är vi ett par. 

I april blev jag kär i honom som sedan blev kär i mig och vi blev ett par och tog varandras händer 

 
 Maj Vad gjorde jag då? Jo då var jag nykär, mitt hår var slitet och jag såg en dokumentär om Jean Seberg och vart helt tagen. Vilken skådespelerska! och hennes frisyr därefter. Att modet hennes satt i hjärtat och själen och inte utsidan. Hon fick motstånd att vara pojkflicka med pojkfrisyr men stod på sig. Och när hon fann sitt nya hemland Frankrike som upptäckte vilken fantastisk gåva hon bar på så löste allt sig med hennes karriär och självbild. Så jag valde säga ajö till mitt röda hårburr och gå tillbaka till den hårfärg jag hade naturligt. Och såhär blev det. Blond och en färg jag inte sett sen min nioårsdag....

Katten Felix stryker sig mot mina ben av kärlek att jag ska gå hemifrån....
 
Som nyklippt kändes det väldigt kul och dra på midsommarkransen detta år
jag binder alltid min egna krans och denna vara färdig på en timme ugnefär.
 

Juni PRIDE 2014 med Isabelle och F! Som ni vet vid det här laget försöker jag alltid gå Pride en gång om året. För föra samhället vidare, för visa stolt upp att min älskade morfar då och då blev Zandra, för jag bryr mig inte alls om kön utan jag ser alltid människan och så det där om glitter/glamour/lösögonfransar/finklädsel är otroligt roligt! och i år vart det valår och då vart det givet för mig att gå med F! Och det visade sig att vi var den största gruppen av partier som var med i tåget. Helt underbar känsla. Det kändes som jag och hela F! skrev historia där bland rosa kläder, rosa ballonger, rosa faner och slagord som till och med pubiken höll med oss. Och jag är så glad att Isabelle ville gå med mig! Hon och jag fann varandra för en tio år sedan på en poesikurs och har sedan den dagen haft kontakt från och till. O det var väldigt kul att få spendera en hel dag med henne och vara helt lyckliga ihop. 

 

 
Under Juni var vi även ute på Niklas landställe i Verkaviken. Jag var så glad att få komma dit ut! Huset är inrett i 60tals anda med härliga färger och storblommigt mönster. Utanför enplans huset finns en trädgård och nära till klipporna och vattnet. Jag och Niklas tog med oss sommarläsning, två busiga katter och njöt av god mat och ledighet. I den galna sommarvärmen var jag väldigt solbränd, alltså lätt brun! och det hade jag då tidigare aldrig skådat i mitt liv. Dessa sommarhusminnen bär jag allt med mig. 
 
 

Juli Sommaren var galet varm! 30+ plus och slog ut mig fullständigt. Jag upplevde både jobb och ledighet. Jag minns mest orkeslösheten av all värme än saker jag gjorde. Men jag hann med Popaganda pre party i Galärparken med en bunt vänner och nya bekanta. Med mig hade jag även pojkvännen och det känndes så himla kul att sitta på festival igen med en pojkvän...det var minsann inte igår. En riktigt lyckad sommar fylld med glädje och det är så härligt att kunna bära lycka även i åskoväder. 

 

 

 Popaganda i Parkteatern 

 

Augusti Sommaren gick snabbt förbi. Med värmeutslag och jobb hade den snabbt gått över till bli sensommar och min pojkvän fyllde jämt. O precis på hans dag, som också var en fredag passande nog, passade bandet The Mad Men Band ha spelning i Folkparken Lasse-i-Parken. Och Lill-Babs spela som huvudnummer. Kvällen börja med att jag fick träffa Niklas alla släktingar på en resurang i närheten. Alla var glada, roliga att umgås med och kände hur nervositeten rann av mig. De alla var förväntasfulla på att uppleva bandet de hört från oss hur vi möttes till deras 50/60tals hits och dansa järnet. Sedan gick tiden fort. Och vips var vi parken. Hade turen att få platser längst fram och alla var så lyckliga att jag ordnat allting. Jag log och sa att jag var glad att ha de där. Jag var också stolt att få visa Annika live ;) det har jag varit i tio år nu och Lill-Babs flörta med Nikals bror, hon försökte sätta en lösnäsa på min näsa som bara ralla av "Hur liten näsa har envisa du?!" frågas hon mig. Efter hennes nummer spela The Mad Men Band i ett sett. O det blev paus och ösregn. Åskar och blixtrar. Elen från scenen drog ut. Några musiker försökte få publiken sjunga akustiskt allsång, jag dansa och såg till så folket applådera, skratta och log. Det vart en minnesrik kväll utan dess like! och Niklas såg hela tiden så glad ut. Och när han hörde bandet tillägna "Vi har en Niklas här ikväll som fyller år...Den här låten spelar vi för dig" och det visa sig vara låten som jag och Niklas dansa till den där kvällen i Mars så vart han så glad att jag inte kan beskriva det i ord. Låten finner ni här en riktig härlig 60tals pärla må jag lova! 

 

I Augusti vart det fest i Folkparken då min pojkvän fyllde jämt!
 Det var minsann livat i Folkparken den 15 Augusti 2014 =) 
 
 I augusti fick jag även träffa Niklas familj två dagar på raken. Efter hans födelsedag i Folkparken begav vi oss till hans brors födelsedag och fira det i ett kajak-klubb-hus i Fredhäll. Alldeles vid vattnet och med utsikt över stadshuset. Jag skaka tass med många och hade långa diskutioner om allt möjligt till att få uppleva liveband och hans brors nostalgiska hits. Det blev dans och himla skoj! Jag mötte totala främlingar som var så glada att möta mig i verkligheten. Jag undra hur mycket Niklas hade hunnit berätta om mig men det visa sig vara Facebook. De var bra nyfikna på Niklas flickvän och vips så följer de allt jag skriver på hans vägg eller skriver offentligt på min vägg. Så det var ju bara tacka och ta emot allt från berömmelse till att stå för alla gånger jag snubblat, slagit mig och skrivit mindre roliga saker. Och i Augusti fyllde min första systerson hela tre år! En superfint födelsdags fest i trädgården med mängder av gäster, lekkamrater, paket och fika till att bada i poolen då värmen än inte hade lagt sig i Sverige. 
 
I Rättvik tog min kusin en väldigt fin bild på mig och Niklas, är så glad över den
 
 Och i slutet av Augusti var det äntligen dags att åka till min själasyster (kusinbarn rent biologiskt) i Falun och möta mina två kusiner i Borlänge =) Vi tog tåget ned och stanna över en helg. Falun var verkligen fint! och min syster bor också verkligen fint så vi trivdes så fort vi kom dit. Morgonen därpå steg vi upp tidigt för uppleva Falu Koppargruva och lära oss allt om Falu rödfärg och historien om  hur den hittades av en get. Därav det finns en mängd olika getter runt om i Falun. Gruvans historia var facinerande och samtidigt lite läskigt hur en liten stad bara styrdes av familjerna som jobba, bodde nära intill och verkade runt denna gruva. Staden Falun idag var liten men harmonisk. Lätt att hitta i och bussarna gick som de skulle. Vi var ute och åt på ett ställe som heter Banken. God mat men alldeles för hög ljudnivå. Efteråt mötte vi upp min syster och hon drog oss vidare till ett ställe som likna en ungdomsgård och där hade F! ett möte för kvällen, gissa om jag var lycklig?! Det bjöds på liveband, fika och en massa upptåg mellan mig, min pojkvän, min syster och hennes vän. Dagen därpå åkte vi på kräftskiva hos min kusin och hade väldigt kul. Många långa samtal och en busig hund vid namn Buster. Vi besökte även Borlänge och min andra kusin. Sicken spökstad! Sorgligt att köpcentret en bit ifrån har slagit ut ett annars rätt så mysigt centrum som nu bara gapa tomt. Hos kusin två bjöds det på fika och kattmys. Mycket prat om livet i sig och hur Ikea kommit till stan. Jag är väldigt glad över denna resa! och loppisar hann vi också med och vädret hade vi tur med. Se bara på första bilden hur nyfiken jag är på stan Falun. =) 
 
 
September
 

Fick jag åter igen se mitt älskade Skåne. Då fina Elsa och Stig i huset Furulyckan tacka vänligt Ja på vår fråga om att få spendera en helg med dom. Det är Niklas som har familj där och vips hamna vi på en mindre gård i Hörby. Två långa växthus med körsbörstomater, blommor som blomstra för fyllt och ett alldels eget gästhus att bo i. I det stora huset serverades det god frukost, härliga middagar med efterätt och dagsutflykter ner till Smygehuk och Ystad och andra mindre skånska samhällen susa vi förbi i deras lilla blåa bil. När vi klev av i Ystad och Smygehuk kom alla minnen tillbaka. Jag tillbringade mina barndomsomrar där med min familj. Hus nummer 13 och iår fick jag lov och hälsa på huset jag inte sett på fyra år. Jag kände mig så komplett att se landskapet, få höra ortsberättelser, uppleva kattungebus till en värmade brasa inomhus då regnet slog hårt utanför fönstret i Hörby. Elsa och jag trivdes jättefint ihop och jag är så glad för hennes förtroende till alla tips hon gav mig. Det vart en helg i Skåne att minnas! och självklart en helg att samla stenar från stranden, se landskapet jag förknippar med frihet och jag är så glad att jag sluta med fastna i gamla mönster och bara bryta mig loss! och våga göra denna tågresa med min älskade Niklas. 
 

Oktober Moster guldklimp nådde sin ettårsdag! vad fort det gick och vad mycket kärlek det kan finnas i en sådan liten kropp. Helt underbart. Hen lär mig saker bara genom sitt skratt, att se in i mina ögon, att sitta i mitt knä, att busa runt och somna helt ohämnat lite här och var. Till vara världens sötaste på både insidan och utsidan. Mina systersöner är verkligen livet sedan de såg dagens ljus och lärde mig vad livet går ut på. 

 

NovemberJa vad gjorde jag med den månaden utöver att jobba?! Vips gled den förbi och i slutet av månaden tog jag och Madeleine tåget till Götlabårg och gick på Progress Productions 10 års jubileum! Mäktigt och se vad många band som blivit signade av dom under åren och nu stå live på scen. Vi var där för se KITE och Henric De La Cour. Jag var där också för skapa nya minnen och nu stå som helt ny människa framför två favoritband. Henric har bytt bandmedlem och det är nu Camilla som står och sjunger duett med han under låten Shark blandannat. Det gör dom mycket bra ihop. För er som undrar min relation till artisten HDLC kan läsa mer om det här  och relationen till Kite här Det är inte bara musik utan ett helt underbart livskoncept att mätta sina nerver med då det behövs. Lördagen efter Gbg såg vi Henric igen fast nu i Gamla Stan. Det var också en klokren spelning. Bland det bästa jag sett med Henric i år. Madeleine är fantastisk att ha med konsert. Med hennes gedigna bakgrund om både festivaliv till köandet inför konserter är det otroligt tryggt att spendera kvällar med henne. Vi har samma humor och det är nog också det vi byggt upp vår vänskap på sedan oktober 2012 då vi möttes för första  gången, helt underbart! och snart är vi inne på vår tredje nyårsafton =) det kommer bli så roligt.

 

KITE när de spela i Göteborg
 
 Henric de la Cour i duett med Camilla under låten SHARK i Gamla Stan i Stockholm
 

December Lucia firandet i Vällingby. Efter sett Luciatåget 2013 valde jag där och då att om jag såg en ansökan så skulle jag försöka komma med. Och i november satte de upp afficher på stan och jag anmälde mig själv. Jag kom med och under de två veckor vi repa julsånger, gång och stämmor så  rösta folket fram årets Lucia. Och inte vart det jag. Men jag vart en väldigt stolt tärna som sjöng bättre än någonsin, vart gladare än på mycket länge och få umgås med en stödkör var så skönt för då slapp man pressen på sig att vara superduktig. Jag och de andra tärnorna vart sminkad på morgonen av Body Shop. O det var så roligt att få smink jag vanligtvis inte bär och inse att läppstift passar jag nu i då jag i övrigt är mer 50/60 tal än någonsin tidigare. Så det är ngt jag verkligen tänker bära med mig in till 2015. Under Luciadagen gick vi runt på två ålderdomshem och hade fyra konserter. De fick mig rörd i tårar och det var så underbart att göra de äldre lyckligare. Höra personalen vara tacksamma. O verkligen förstå att Lucian kommer med ljuset om julefrid och hopp. 

 
Bilden är tagen efter luciafirandet. Jag tappa bandet och vi alla blev allt lite crazy
 
Efter Luciafirandet runtom Vällingby och slutligen på Torget på kvällen kom jag hem lycklig. Satt i mitt ovanliga smink och njöt av blomman jag fått av pojkvännen som var så stolt över att se mig live i Luciatåget 2014.

December är också kul för julbordet mitt kommer då dukas upp. Och de som sitter med under julbordet i år har jag inte suttit med förut och de lär ju vara nyfikna på vegitariskt julbord likt många andra varit förut. Och jag äter julskina utan rumpa! Otroligt god. Ett klockrent alternativ då man känner för rädda julegrisen! =)
 
 

8. Vad var din största framgång 2014? Att finna kärleken. Att börja året med att skippa allt vad kärlek innebar (för mig en relation till en annan människa) och fullföljde min plan på att ha kul! Gå till jobbet om vardagarna, pritoritera sig själv och fika/umgås med vännerna då tiden fanns. Samt hinna med massa helgsupptåg som konserter och hemmafester. Gå på poesievent och skriva. Söka inspration och skriva och skriva...Satsa på hälsan en gång för alla. Och vips! Som jag skrev om tidigare i det här inlägget, så stod kärleken mitt framför mig och jag börja tappa ord och bli klumplig till kroppspråket. Kärleken fanns då jag precis gett upp om att finna den.

Och under våra åtta månader har diskutioner, kommunikation och dans varit ledord för att fortsätta. Till såhär på hösten så varet sjukhusvistelserna för mig många och Niklas har gett mig fantastiskt support. Och det ledde till att jag fick diagnosen Hypotyreos det vill säga underfunktionell sköldkörtel. Hela livet har jag trott jag varit psyiskt sjuk och det har gått över på min fysiska hälsa. Nu visa det sig att jag hela livet varit fysiskt sjuk och det har påverkat min psyiska hälsa för jag inte behandlats med medicinen Levaxin (som är en av de vanligaste behandligen i dagsläget) Så nu går jag på prover en-tre gånger i veckan och behöver bara ta en tablett om dagen och resten sköter sig självt! =) så underbart att det finns en sådan snabb lösning. Det som är mindre underbart är att Hypotyreos och Hypertyreos är en dold folksjukdom, främst hos kvinnor och kunskapen behöver spridas! Så jag uppmanar alla nu att känner du igen dig, eller någon i din omgivning som har svårt för minnet, koncentration, svårt för sova, konstant trötthet, känslig för kyla/värme/ljus/ljud eller fler alternativ som du kan läsa om här kan det vara så att det är fel på din sköldkörtel. Och misstänker du det går du till din vårdcentral, be om att få ta blodprov som visar hur din sköldkörtel mår och inom en vecka vet man om den är normal, underaktiv eller överaktiv och vilken behandling du i så fall kommer få. Jag personligen är så glad att veta detta och lever idag en mycket rikare liv och rikare kommer det säkert bli, Nya rutiner kommer jag garanterat ta med mig in 2015 för det är en av årets största framgångar.

9. Största misstaget? Så här i skrivande stund kommer jag inte på något. Självklart har jag klantat mig, upplevt misstag under året, men inget jag bär med mig såhär vid årets slut och då tänker jag att istället för gräva ned mig och leta upp en orsak så släpper jag det och går vidare. 

10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Nej, för en gångs skull har jag bara funnit lösningar på varför jag förut var så sjuk. Och jag har funnit förklaringar och jag har bättrat på hälsan oehört för jag medvetet valt det till att vara kär. Det är minsann enklare då. Helt otroligt. Och jag har insett vad vänskap kan göra för mig. Som den kvällen jag spontant mötte Bob Hansson (underbar poetkollega sedan 2005) och jag log och han detsamma. Och jag sa till honom att jag hade berättat om hans poesi bara för någon dag sedan inför ett par vänner. Hans svar "Det gör mig glad Lea. Varje gång du berättar om mig eller våra minnen så gör du mig så glad. Alltid. Glöm inte det." Och på hans breda skånska och de orden har jag burit med mig. En obeskrivlig tacksamhet.

 

Jag och Bob Hansson. Är så glad att han är fortfarande en bit i mitt liv. En mycket fin bit.
 

11.Bästa köpet? Inredningsprylar, Biobiljetten till Herr H:s konsertfilm om spelningen på Ullevi, presenter till mina vänner som tyckt jag prickat in precis rätt och så nytt porslin till mig själv! det höjde min 50tals känsla här hemma och det har gjort mig lycklig precis hela året.

 

 

12. Vad spenderade du mest pengar på? Skivor,SJ biljetter till Uppsala, Falun och Göteborg samt inredning och konsert biljetter. Och det ångrar jag inte en sekund! Kanske inredning kommer med i denna kategori också? Men å andra sidan har jag mer fått gratis inredning eller målat om det jag redan hade hemma osv.

 

 

13. Gjorde någonting dig riktigt glad? Att finna kärleken, att få indroduceras till hans platser, barndoms-sommar-pardis-hus och familj. Jag trivs så bra hos dem alla! och är så glad för alla gånger de skålat för vår kärlek, fällt tårar av lycka för vi funnit varandra, Välkommen in till familjen / Välkommen in till vår familj / Du är en del av familjen nu är ord som värmt mig under dessa senaste åtta månader på detta 2014. Till att fota, till att orka skriva ihop ett årskrönika (då mitt bloggande inte fick lika stort plats i år som tidigare) Till att gå på konserter, event och möta människor (bekanta som musiker) som för stunden fått mig göra galna infall som jag inte ångrar en sekund. Till stärka relationen mellan Niklas katter och mig. Det är så fint att minstingen Felix har sedan dag ett valt sova vid mina fötter. När vi tog med han ut till landet på sommaren så valde han även där sova vid mina fötter. Han går mig på nerverna lika mycket som han är betydligt älskad av mig (främst nu när jag inte längre har kvar egna djur sedan två månader tillbaka) och Niklas andra katt Theo är lika älskad han! Aldrig mött en sådan pigg sjuttonårig katt förut som på ett lekfullt och busigt sätt visar hur tillvaron är till och snacka! Jam jam jam i olika stämmor, facinerande. 

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2014?

 

THE MAD MEN BAND Alla deras covers på sent 50tal och tidigt 60 tal men starkaste minnet är nog låten Everybody's Somebody's Fool
Connie Francis/Brenda Lee En mängd olika låtar och med liknade 50tals pärlor
Blind Blake Champagne Charlie Is My Name och Jacques Dutronc et moi et moi et moi
HDLC Chasing Dark, Main Vein, Blackie Lawless
KITE True Colors
Nicole Sabouné eget material till duett med Kite och deras sångare Nicklas Stenemo Oslagbart!
Eddie Wheeler Kom in i mig Klockren text, stilfull video, lidesefull röst med skarpa texter, MISSA INTE!
The Sounds som hade få spelningar i år och fina Maja Ivarsson som släppte nyheten att hon väntar sig en liten och tar timeout för en stund. Sista spelningen gjorde de på en teater i London och denna fina spelning och jösses så snygg hon är som gravid också! =) Jag blev helt tagen första gången jag såg klippet =) Till att 2014 kommer påminna mig om en mängd olika rockballander, nostalgiska syntslingor till 40/50 tals musik och årets tjatigaste men också härliga dänga med SIA och låten Chandelier

 

Sov gott älskade Alvin (svart marsvin som här solade nosen i somras)
och Lycka till med Livet i ny familj min älskade Emil!
 

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? De första tio månaderna var jag lyckligare. Jag kunde lätt tro att jag sjönk genom jorden då och då men insåg att jag var på fötter igen bara efter någon timme. Den insikten gjorde mig gladare. När mitt älskade marsvin Alvin (finns mer att läsa här) somna in försvann glädjen. Och jag minns inte mycket av varken Oktober eller November, det är som en blackout att försöka börja om, men under en tid då man egentligen inte ville. Och efter två månader av sorg och sälja av hans burkamrat Emil till bur och allting därtill så står fortfarande deras bord kvar i mitt hem. Det kommer bli sista steget att lämna det tunga sorgarbetet och gå mot att minnas de ljusa minnerna istället. Och i December vakna jag till och kännt mig på en jämn nivå och att det är okej att känna sorg, det är bra att gråta ut och jag kommer göra allt för börja 2015 med evigt älska och evigt sakna mina djur men samtidigt stå beredd att älska på nytt så mycket mer i min omgivning. 

16. A) Vad önskar du att du gjort mindre? Oron, Oron över att jag kunde gjort annorlunda, saker&ting kommer aldrig funka, oron för allt är mitt fel ... Den ska jag försöka släppa till 2015!

16. B) Vad önskar du att du gjort mer? Återhämtning. Att kunna backa, se objektivt på sin tillvaro och inte alla gånger se så allvarligt på saker och ting. 

18. Hur tillbringar du julen/nyåret? Julafton var jag hos Niklas med famij. En mycket fin middag med allsång och skratt. God mat och härlig gemenskap. En knastrande brasa, julkonsert på tven och en mängd julkotter. På kvällen kom första snön och i snöflingorna gick jag hand i hand med min pojk ned till tunnelbanan och vi åkte över hem till mig. Fortsatte julaftonen med se film, sätta i oss julegröt och klementiner och jag var så lycklig. Min första julafton i denna lya och min första i Stockholm på väldigt många år. Juldagen for vi vidare till min syster och hennes familj i år. En mycket fin bonus-jul-afton för oss alla. Många skratt, god mat och härlig gemenskap. Paketen var överallt under grannen och de nya familjemedlemmarna, mina systersöner på tre år respektive ett år fick flest paket. Som de ska vara, tyckte vi alla. =) Annandag Jul ägnade vi oss åt julrean, för vidare den 28-29 december till Bro och julfira hos Niklas bror och hans helt underbara familj!

 Nyår har inte varit än...Men planen är lunch hos mig, vidare hem till Niklas och se film/äta god mat och skåla, bjuda in vännen Madeleine och vi tre drar sedan vidare på kvällen till St:Eriksplan där Niklas har en vän som bjuder in oss på nyårsmingel och raketer på St:Eriksplans bron, ser jag mycket framemot! Klänningen hänger sig redo i garderoben, likaså sminket och håraccesoarerna.  =) 
 
 

19. Blev du kär i år? JA! Som jag beskrev i ovanstående text. I april fann jag kärleken och kärleken tog emot mig och efter det finns det en del dagar ingen större lycka. Han gör mig stolt, han gör mig glad och han stöttar mig något fantastiskt i litet som stort. Han fyller ett tomrum jag alltid trott skulle stått tomt och övergivet. 

 

20. Favoritprogram på TV? Inredningsprogram, program, från ÖppetArkiv, Hanna&Amandas program "Ett härligare liv" med deras tvodd efteråt Klockren idé! Program på SVTFlow och SvtPlay såsom dramaserier som "Hjem", "GIRLS","Blå Ögon" och "Viva Hate". Till underhållningsprogram som "Sommar med Ernst" / "Jul med Ernst", "HistorieÄtarna säsong 2", "Gift vid första ögonkastet","Doobidoo", "Allsång på Skansen" "Allt för Sverige", "Moreus med flera" till årets bästa "Så Mycket Bättre" Jag bara så älska se deras gemenskap och ha Ola Salo, Amanda Jensen och Love Antell i rutan tio lördagar på raken, Till se Melodifestivalen, sporadiskt titta på Idol, Cancergalen och Hjältegalan. Och "Hela Svergie syr" var en glad nyhet och det gjorde så jag börja sy =) Till följa MH14 Musikhjälpen som bjöd på fantasika liveframträdanden, insiativ och konversationer mellan sig. Sedan så finns det fler program detta år men dessa är de som jag minns allra mest och som allra bäst! :)

 

 21. Bästa boken du läste i år? Jag har inte läst en hel bok detta år. Likt det brukar stå på denna punkt. Men läsa tidningar och inredningsmagasin det har gjort i massor och fått en himla massa inspration på vägen =)

 22. Något du önskade dig men inte fick? Nej, för det köpte jag själv eller så kom det bara det till mig av slump, ödet eller något åt det hållet.Hihi! Saknar då inget. Är glad också att i år fick jag väldigt få julklappar och de jag fick var verkligen av omtanke och passa mig perfekt. 

 

23. Vad gjorde du på din födelsedag 2014? Ja, jag har länge gått och tänkt på denna fråga. Det blev så luddigt då jag skulle fira min födelsedag i mars (blir alltid så fast jag är född i April) och gjorde det. Men den blev även av i April. Och så minns jag bara en kväll som födelsedag men det hänger inte ihop varken med mars eller årets Aprildatum...Mycket märkligt. Men jag fira! Oyes, med vänner som kom med presenter, blomster, jag som bakat tårta och fick den bästa presenten överhuvudtaget. Kärleken. Jag hade bjudit in han som en bekant, kul och ha nytt folk på festen tänkte jag, han var sen och ringde mig på mobilen för bli insläppt i porten. Jag kliver ned till porten och ser han genom glasrutan och blir vrålblyg. Vilket sker vid förälskelse för mig. Jag står där och ser honom rätt i ögonen och vågar inte öppna men måste. Han fryser och är sen och vill in på festen....Men det sluta väl. Han fick komma hem till mig, skaka tass med mina vänner och jag fick två fina fjäderbo;or att fira Melodifestivalen med senare den våren.  =)

 

 24. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Jag kan inte sätta mer ord på detta år än vad jag redan gjort i detta blogg inlägg. Det har varit en nystart av dess like! Jag kunde GETT MER i allt jag valt bygga upp. Men det kan man alltid göra oavsett om det är nyår eller ett pågående år. Så ännu bättre får gå med tiden. Jag är inte besviken på mig själv. Ibland ledsen men svagheter hos mig byggs upp till styrkor. Jag skrev förra året: Hinder är till för att hoppa över, att falla är för att lära sig resa sig upp. Så fokus på framrutan och ignorera backspeglarna ett tag till framöver så jag kan utvecklas. Och så kommer jag allt fortsätta =)

 

25. Hur skulle du beskriva din stil år 2014? Mixad. I samband att jag klippte kort Jean Seberg frisyr och vart blondin. Så passade inte en del stilar in som jag "alltid" haft de senaste åren och nya stilar tillkom som jag aldrig trott jag kunnat passa i. Här är några bilder vad jag kan göra med mig frisyr. Drar jag bort luggen får jag en coolare look och behåller jag luggen passar jag perfekt att gå på snällhet-event som popkvällar! Helt underbar upptäckt 

 

 

26. Vad fick dig att må bra? 

Livekonserter. Upptäcka nya artister och se gamla artister komma åter. Det är som att se det man trodde var slut står åter. Jag mådde bra av att resa och kasta mig ut i det där jag förut inte vågat. Möta kärleken och ta emot den och inse att den är för mig och jag vågar att satsa, det har fått mig att må bra. Att arbeta. Att dagligen jobba med människor och få dom att gå vidare är fantastiskt. Att växa med nya människor jag mött på allt från hemmafester till event som sedan blivit vänner. Att få bättre relationer till allt möjligt, personer, syskon, artister, intressen det får mig att må bra helt enkelt.

Extra tack till Niklas, Martin, Johanna, Anne, Madeleine,David, Anton, Nisse, Peter S, Linnea utan inbördes ordning!  för ni funnits där då jag bäst behövt er och ni har tagit emot mig oavsett hur jag mått, det är ovärderligt för mig, så tack så hemskt mycket!

 

 Fotosessions får mig att alltid må bra! 
 

27. Vilken kändis var du mest sugen på? 12 september GUDRUN SCHYMAN! Vad annars?! Hennes kloka ord om F! och hur man tryggt kan bygga upp samhället på nytt utan norm, med en samtyckslag, hur vi ska börja se människan och inte dess kön, lika löner och lön utifrån det arbete du gör. Ett samhälle som gynnar den som är mest nere på botten för vård finns till den som är bäst uppe toppen och inser att betala mer skatt för de som inte har lika lätt för det. Utöka hjälp för alla undergrupper, barn, ung, medelålders, äldre och inse att morgondagen ska inte behöva vara meningslöst våld på våra gator, rasister som skrämmer propaganda i slagord och kvinnor/män som blir särbehandlade för de sägs att det inte är på samma nivå. Tack Gudrun för detta 2014! Låt oss #StayPink allihopa!

 

 28. Vem saknade du? Alvin. När han somna för gott vart livet sig så olikt. Jag har aldrig kunnat föreställa mig den tomhet det blev av det. Och det är svårt än idag fast tre månader har gått. Och i samband med det fick jag motvilligt sälja av mitt andra marsvin Emil så han kunde få det bästa i hans fortsatta liv. Madeleine trösta och sa att på längre sikt kommer jag se att det var det bästa och för stunden har hon alltid hyllat mig att jag gjorde det bästa. Att fler borde tänka som jag gjorde i denna svår stund och i detta svåra beslut. Sedan försvann hela hösten i ett stort virrvarr. På ytan var jag som vanligt men på insidan tappa jag aptit, kände mig vilsen, ångesten var större än på mycket länge och jag visste hur jag skulle börja städa undan och orka sälja alla tillbehör. Emil la jag ut på blocket och en familj i Huddinge tog emot honom hjärtligt. Pappan och sonen kom över till mig och jag såg direkt samspelet mellan sonen och Emil. De såg ut att få det bra. Emil buffa under hakan på sonen och då vet jag att det är en signal att lägga sig till rätta och av trygghet stanna. Han kunde också hålla ett marsvin precis som man ska och det vart startskottet på Emils nya resa mot en bättre framtid.

 

Saknar mina killar något otroligt mycket. 2014 vart året då vi fick skiljas åt....
 

 

29. De bästa nya människorna du träffade? Ja ni är en bunt. Var och en av har nog fått höra större delen av det här året vad ni betyder. Hur kort tid kan kännas som en livstid av glädje och framförallt delad glädje. Hur ni lyfter mig, vad roligt vi har tillsammans, hur ni underlättar mitt liv och får mig att känna komplett mer än någonsin tidigare. Jag talar förståss om Niklas familjemedlemmar till katter. Tack alla för att ni finns!

 

 Tom Jerry Bomans födelsedagsfest kommer jag sent glömma, fantastisk!
 

30. & det sista du sent kommer att glömma? Det är många minnen. Resan till Dalarna och äntligen få möta min själasyster Johanna och mina två kusiner. Resan till Skåne och äntligen återse mitt Smygehuk. Niklas födelsdag och få skaka tass med hans stora släkt och dansa i min nyköpta klänning framför The Mad Men Band. Och överaska Niklas med önskelåt och låta hans bror charmas upp av självaste Lill-Babs. Helt underbar syn! =) Till få uppleva en överaskningsfest på Kafe String på Södermalm. Vi hade alla gömt oss i lokalen på gatuplan. Fönstrerna ut mot gatan är från golv til tak så vi fick verkligen huka oss under bort och bakom fåtöljer. Släcka ned och spela Shoreline högt ur högtalarna. Jerrys flickvän berätta för oss sedan att det var Shoreline han hade hört och det var så de valde att gå in dit för se vad som pågick denna fredagskväll...O paff vart han! då vänner och bekanta hoppa fram och krama och ropa Grattis. På undervåningen var det sedan mingel, underhållning och av mig fick han en dikt hur det varit dessa tio år att följa hans recensioner på scenlivet i Stockholm och resten av Sverige. Jag fick en bamsekram efteråt och många många TACK Det var sann glädje den kvällen. Helt underbart. Till att under Pelles Minneskväll i Gbg i Mars få upptäcka artisten Eddie Wheeler och veta såhär i slutet av året att en kommandde spelning i Stockholm på Nalen väntar, helt underbart. 

 

Det var detta år det. Nu kickar vi framåt och jag önskar er alla ett  Gott nytt och god fortsättning! =)